Dzieci mogły zobaczyć różne ziarna zbóż, mąkę pszenną i żytnią. Wszyscy mogli degustować różnego rodzaju pieczywo otrzymane z piekarni i zaprzyjaźnionych sklepów. Uczniowie mogli również poczęstować się owocami. W czwartek i piątek chętne dzieci spędziły przerwy na sali gimnastycznej. Zamiast spędzania czasu w tradycyjny sposób uczestniczyli w różnych zajęciach ruchowych. Akcja ta dostarczyła wiele pozytywnych wrażeń i emocji. Mamy nadzieję, że chociaż w niewielkim stopniu zaszczepiliśmy w uczniach zasady zdrowego stylu życia, które będą miały wpływ na nich w przyszłości.
W dniach 22-26 października odbył się cyklicznie organizowany „Tydzień dla zdrowia”. Jest to akcja, której nadrzędnym celem jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania oraz zwrócenie uwagi na aktywność fizyczną. Tydzień ten obfitował w różne działania prozdrowotne. W poniedziałek przygotowano gazetkę na temat historii chleba, zdrowego odżywiania oraz znaczenia ruchu. We wtorek klasy I-III własnoręcznie zrobiły szaszłyki owocowe i warzywne, którymi podzieliły się z kolegami. W środę odbył się „Dzień chleba”.