A może by tak zwolnić w mocno zabieganym świecie, ugryźć nieco tradycji i rozsmakować się w życiu…? To właśnie miało miejsce na kolejnych warsztatach zorganizowanych przez Bibliotekę Szkoły Podstawowej w Kamieniu. Dzięki Basi i Mariuszowi (z Bożybar – Foodtrack z przesłaniem) uczestnicy poznali historię tradycyjnego podpłomyka, a z okazji nadchodzących świąt Dnia Babci i Dziadka, mieli dodatkowo możliwość zrobienia swoich własnych podpłomyków, by następnie podarować je w formie prezentu. Dodatkową atrakcją dla dzieci była możliwość wypieczenia podpłomyków w foodtracku, który specjalnie na tę okazję zaparkował pod szkolą. Zwrócenie uwagi na pojęcie dziedzictwa kulturowego jest niezmiernie ważne. Podczas warsztatów dzieci przekonały się, że tak samo jak każde z nich ma swoich przodków, tak i ulubione potrawy również ich posiadają. Informacje o tym, a zwłaszcza o tradycyjnych regionalnych przysmakach, można czerpać m.in. z książek, których prezentacja jak zawsze stanowiła bardzo istotną cześć spotkania. Niezwykle ważne są także rozmowy z rodzicami i dziadkami, którzy bardzo często są nieocenioną skarbnicą wiedzy. To właśnie do takich rozmów o tradycji, zostali zainspirowani uczestnicy, a podpłomyk miał się stać ku temu pretekstem.